Digitale kinderrechten Tools

Let's PLAY!

Maak kinderen digitaal bewust en geef ze een stem in digitale kindvriendelijke gemeentes.

Vraag nu onze Toolkit aan

Als expertisecentrum ontwikkelen en leveren wij tools voor professionals binnen gemeenten en maatschappelijke organisaties om kinderen en jongeren te bereiken, te informeren en te activeren op het gebied van kinderrechten in relatie tot hun digitale wereld. Deze tools zorgen er voor dat kinderen en jongeren hun mening en feedback over hun digitale leven kunnen geven. We laten onze tools ook gebruiken door jongeren zelf. Als stagemedewerker en of freelancer maken ze op scholen, in bibliotheken en of in buurthuizen kinderen bewust van hun digitale rechten.

Onze doelgroepen

We richten ons primair op jongeren tussen de 10 en 18 jaar in elke gemeente. Het is belangrijk dat ze zich bewust zijn van hun rechten en plichten in de digitale wereld. In deze leeftijdsfase worden kinderen steeds zelfstandiger op basis van hun ontwikkelende capaciteiten. Ouders en verzorgers weten in deze fase vaak niet meer welke positieve maar vooral ook negatieve ervaringen kinderen en jongeren hebben. Jongeren tussen de 18 en 30 jaar willen we bereiken door ze een actieve rol te geven in onze programma’s in elke gemeente.

Ons programma

Ons Netwerk verzorgt verschillende programma's in gemeentes. Jongeren (18-30 jaar) krijgen hierbij een stage/bijbaan om kinderen en jongeren (10-18 jaar) bewust te maken van hun digitale rechten en om ze te laten participeren in ons Digitale Kinderrechten Panel. Onze tools vergroten het bewustzijn en geven voorlichting over digitale kinderrechten en stellen kinderen en jongeren in staat om deel te nemen en hun mening te geven over onze 10 thema’s Digitale Kinderrechten Thema’s. In elke gemeente ontwikkelen we samen met de gemeente en het maatschappelijk middenveld en de kinderen en jongeren zelf een meerjarig programma met behulp van de verschillende tools in elke fase. 

Nieuw: Digitale Kinderrechten Show

Let's PLAY #VIRAL

Cabaretduo Blauwe Vinkjes stond in de finale van het laatste Cameretten Festival en is winnaar van de Publieksprijs van het Amsterdams Studenten Cabaret Festival 2021. Manon Blaauw en Kevin van den Berg spelen en zingen in de rol van herkenbare karakters en typetjes. Ze profileren, persifleren, insinueren en imiteren. En dat allemaal in een hoog tempo. Het duo kenmerkt zich door hun kritische blik op de actualiteit en bijbehorende omgangsnormen. Hun nieuwe voorstelling #VIRAL heeft als grondslag de kinderrechten van de Verenigde Naties. De snelle ontwikkelingen in de online wereld hebben grote impact op kinderen en jongeren; positief en negatief. Het is belangrijk dat zij bewust zijn van hun digitale rechten.

Met een flinke dosis cabaret én prikkels worden thema’s als gaming, cyberpesten en sexting op hilarische wijze onder handen genomen. Smartphones worden per dag slimmer en socials als TikTok worden met de minuut verslavender. In sketches en liedjes houdt Blauwe Vinkjes een glasharde spiegel voor. De twee bloedserieuze influencers Look & Luna nemen je mee in hun kaulo leuke leventje. Je ziet zingende cookies en agressieve pop-ups. De wifi gaat gegarandeerd kapot, privacy wordt geschonden en geen avatar is echt. Wat vinden Mona Lisa en Vincent van Gogh van de digitale wereld anno 2022? En hoezo al die privacyregels?! Blokkeer. Accepteer. Zet ’t in je story en ga VIRAL!

Jongeren in het voortgezet onderwijs krijgen een interactieve theaterbeleving. Na #VIRAL (30 minuten) spelen Kevin en Manon het spel Child Rights Play met de zaal en volgt een informeel, inhoudelijk nagesprek van eveneens een half uur. Zij vragen om de mening van de kinderen en jongeren over hun rechten in de (digitale) wereld. Het duo haalt input uit de zaal en proeft welke wensen de kinderen en jongeren hebben als het gaat om hun rechten in de digitale wereld.

Scholen kunnen m.b.v. hun cultuurbudget #VIRAL boeken via CJP. Let's PLAY!